İyi bir hafta geçirmeniz dileği ile bu haftanın ilk yazısına başlayalım.
Yıllarca haber ajansında aktif bir muhabir olarak görev yaptım. Yönetici olarak İç Anadolu temsilciliği görevini yaptım. Haber masasının hem önünde, hem de ardında hiç vazgeçmediğim bir şey vardı. Yerel gazeteleri okumak.
Yerel gazeteler bir kentin gözü, kulağı, nabzı, tansiyonudur.
Ancak geldiğimiz noktada Antalya'da yerel gazeteler maalesef haber ajanslarına bağımlı hale geldiler. Her gün neredeyse tek harfini değiştirilmeyen haberler okuyucuya sunuluyor. Fark yaratmaya çalışan Lider gibi, Antalya Gündem gibi gazeteler var ama yeterli değil.
Bunu yazdığım için belki bir çok meslektaşım bana kızacak ama yerel gazeteler, haber ajanslarının özellikle DHA'nın geçmediği hiç bir haberi sayfalarında yer vermemeye çalışıyorlar.
Ben size haber ajanslarındaki işleyişin iç yüzünü anlatayım. Anadolu Ajansı devletin resmi ajansı ve geçeceği tüm haberler hükümeti bağladığı için yayın politikaları buna göredir. İhlas Haber Ajansı orta hallicedir. Gündemi takip edip, biraz da özel haberlere daha çok yer vermeye çalışır. Burada en güçlü muhabir ve abone ağına sahip olan Demirören Haber Ajansıdır.
Yerel gazetelerin neredeyse tamamı DHA'ya abonedir. DHA'nın geçmediği kendilerince riskli hiç bir haberi, sayfalarında yer vermemeye çalışırlar.
Antalya'da yerel gazeteler bir kaç tanesi hariç neredeyse hemen hepsi, "Aman ağzımızın tadı kaçmasın Ali Rıza Bey" modundalar. Bundan şunu kast ediyorum "Aman gazeteye dava açılmasın. Şu belediye başkanı benim arkadaşım, şu milletvekili tanıdık, bu bölge müdürü ile aramız çok iyi. Aman boş veeeer o haberi gazetede yer versek ne olacak, vermesek ne olacak? Kıyamet mi kopacak? Attığımız taş, ürküttüğümüz kurbağaya değsin. " moduyla yaşıyorlar.
Özellikle belediyelerde, kamu kurum ve kuruluşların basın biriminde görev yapan arkadaşlarımız fotoğrafları çekiyor, röportaj yapıyor ve bu haberlerini öncelikle haber ajanslarına geçiyorlar. Ajanslarda sahada üç muhabir çalışıyorsa, içerde en az iki-üç redaktör yer alıyor. Redaktör arkadaş atıyorum belediye basın biriminden gönderilen haberlerin başlıkları değiştirip, gereksiz yerleri haberden atarak, yani haberin üzerinden geçip, düzenleyip, yayına veriyorlar.
Yerel gazeteler belediye basın bürosundan gelen haberi düzeltmeye bile zahmet etmeden ajanstan geçilen düzeltilmiş haberi bekliyorlar.
Böylece ajanslar ve özellikle DHA kentin nabzını kendi elinde tutmuş oluyor.
Örnek vereyim size. Dün Ak Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Osman Ülker çok önemli bir basın açıklamasında bulundu. Özellikle işe gelmeden maaş alan CHP Gençlik kolları Başkanı Musa Gül'le ilgili olarak ve çeşitli yolsuzluk iddiaları ile yaptığı yazılı basın açıklamasında CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin'in imar komisyonuna girdiğini iddia ederek "Belediye’de “resmî” hiçbir görevi olmayan CHP Muratpaşa İlçe Başkanınız Hasan Şahin ‘in imar komisyonu toplantıları başta olmak üzere kaç komisyon toplantısına hangi sıfatla katılmış ve arkadaşlarıyla hangi mahallenin imar parselizasyonu için gayrı resmî çalışmalar başlatmıştır?” dedi.
Bunu da kentte yayın yapan DHA ve AA'ya gönderdi bildiğim kadarıyla. AA bu haberi geçti ama AA'nın Antalya'da yerel gazete anlamında abone sayısı neredeyse sıfır. Ama tüm yerel gazeteler DHA'ya abone ve DHA bu haberi abonelerine geçmiyor. Geçmişlerse tüm taramalarıma rağmen ben görmedim.
Böylece Ak Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Osman Ülker'in yaptığı çok önemli basın açıklaması kadük kaldı.
Açın bakın Hazreti Google'ye DHA'nın CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin'in yaptığı açıklamalarını geçtikleri en az 10 tane haberi görebilirsiniz.
Aynı şey Ak Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş için de geçerli. İl Başkanı Taş'ın yaptığı yazılı basın açıklamaları, sosyal medyadan yaptığı açıklamalar filan haber haline getirilip DHA tarafından geçilmiyor. Geçiliyorsa da çok nadir.
Günlerdir Muratpaşa Belediyesindeki bankamatik memurlar, CHP Eski Gençlik Kolları Başkanı Musa Gül'ün hali konuşuluyor. Lider gazetesi haricinde tek satır gördünüz mü yerel gazetelerde?
Peki torbacı damat olayı?
Seri katilin Muratpaşa Belediyesinde işe alınması olayı?
CHP İl örgütünün neredeyse yarısından fazlasının belediyelerde çalışıyor olması?
Müfettiş dosyaları?
DHA hiç birisiyle ilgili tek satır geçmedi. Ta ki ne zamana kadar? Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal basın açıklaması yapıncaya kadar. Hakkını yememek lazım, o haber abonelere geçildi.
DHA Antalya büroda omuz omuza çalıştığım çok değerli arkadaşlarım var. Gazetecilik yeteneği müthiş seviyede arkadaşlarım var. Bu yazdıklarımı asla üzerlerine alınmasınlar.
Bu yolları hepimiz çok iyi biliyoruz. Büro şefinin ambargo koyduğu kurum, kuruluş ve kişiler hakkında istediğiniz kadar haber yapınız. Haberi İstanbul'a geçme yetkisi kimdeyse, bu kentin nabzını da tutma yetkisi ondadır.
Ama parlatılacak işadamı başarı destanlarıyla haber yapılır. Daha önce gösterilmeyen tolerans bazı belediye başkanlarına sonuna kadar gösterilir.
Başkalarını "Biz geçtik ama İstanbul kullanmadı" veya sıkıntıya sokacak haberlerde "O haberi İstanbul istedi. O yüzden o haberi yapmak zorunda kaldık" diye kandırabilirsiniz ama bunu bana yediremezsiniz.
Ak Partinin avukatı değilim ama lamı cimi yok arkadaşlar, Antalya'da Ak Partiye karşı yerel basında ajans kaynaklı neredeyse haber akışı tıkanıklığı var. Ama aleyhine bir haber varsa elbette haber akışında kendisine yer buluyor.
Göze girip, ilişkileri sıcak tutmak için 15 Temmuz kitabı yazmakla olmuyor bu işler.
NOT: Dün sevgili Ebru Küçükaydın'ın Ak Parti kongresiyle ilgili analiz yazısını çok dikkatli bir şekilde okudum. Veee Sayın Küçükaydın'ın Ak Parti içindeki haber kaynağını tespit ettim. Bu güne kadar özellikle Menderes Türel aleyhine bu kadar bilginin nasıl yönlendiğini fark ettim. Yazı içindeki kaynağı perdeleme olayına bayıldım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.