1
  • BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • Antalya 26 °C

BORÇSUZ YOK

Teslime Tosun

Son günlerde belediyelerin SGK borçlarının tahsilatı için hükümet harekete geçti.

Personelin SGK Borçlarını ödemeyen ilk 5 belediye açıklandı.

Şükürler olsun Antalya Büyükşehir Belediyesi aralarında yoktu.

Ama borçlu mu? Evet borçlu!

Sadece o değil Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı. Türkiye’nin hemen her belediyesi mutlaka SGK’ya borçlu.

Belediyelerin çoğunluğu işçilerin SGK ödemeleri veya kıdem tazminatı için ayrı bir hesapta biriktirmesi gereken paraları başka işlerde harcaması nedeniyle dikkat çekiyordu. Her sayıştay raporunda mutlaka bu konuya yer veriliyor.

Ben okuduğum tüm belediye denetimlerinde, sayıştaycıların “İşçilerin kıdem tazminatlarını her ay düzenli olarak ayrı bir hesapta biriktirmeleri gerekiyor. Buna uyulmamış” diyerek AK Partili, CHP’li belediye fark etmiyor uyarıyordu.

Mesela Muratpaşa veya Döşemealtı’nda işten kovulan işçilerin tazminatlarının şak diye hesaplarına yatması gerekirken, yatırılmıyor işçiler mağdur ediliyor. Zaten yasa koyucu bu nedenle işçinin kıdem tazminatı için ayrı bir banka hesabında biriktirilmesini emrediyordu.

İşten çıkartılan belediye işçileri belediye başkanlarına sırf bu yüzden bile dava açsalar epey gürültü koparırlar. En iyi hukukçular yorumlar ama zorlanırsa sanki zimmete kadar gidecek bir hukuki süreç doğar gibime geliyor.

Zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dikkat çekmeye çalıştığı bölüm aslında buydu.

Ama çoğu belediye örneğin işçisi için ayrı hesaba yatırması gereken kıdem tazminatı payını yatırmayıp, bu kaynakta biriken veya birikmesi gereken parayı festivallerde kullanıyorlar.

Şimdi anladığım kadarıyla devlet belediyelere “Hadi bakalım bu borçları ödeyin” diyor.

Yetmiyor şimdi alacaklarını tahsil etmek için harekete geçtiler. Muhtemelen ellerindeki kira gelirlerini, iller bankasından gelecek paraları her şeye haciz koyup söke söke bu parayı alacaklar.

Kıyıdan kıyıdan tasarruf tedbirleri uygulayan belediye başkanlarına çok ama çok kötü bir haberdir bu.

Hiç öyle “Biz CHP’li belediyeyiz, devlet sırf bu yüzden bizi sıkıştırıyor” demeyin çünkü dinlemeyecekler. Bence SGK ile uzlaşma yoluna gidip, ödemelere başlamak lazım.

Ha bu arada unutmadan; yıllardan bu yana Ak Partinin kalesi olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay kendi sosyal medyasından haklı bir gururla, övünerek Konya Büyükşehir Belediyesinin SGK’ya borçlarının yazıyla sıfır, rakamla 0 olduğunu açıkladı.

 

NOT 1: Haftasonunda Alanya Çamlıcalılar Derneği Tokar yaylasında şenlik düzenlemiş. Solcuların çok sevdiği Haluk Levent ile milliyetçi sağcıların çok sevdiği Mustafa Yıldızdoğan sahne almış.

Bu şenliğe ABB Başkanı Muhittin Böcek ses düzeni, sahne kurulumu gibi bir çok destek sunmuş. Kendisi katılamamış ama nezaketen orada bulunan halka ulaşması için bir telgraf göndermiş. İçinde hiçbir siyasi mesajın olmadığı telgrafı dernek başkanı Şeref Aslan sahnede okunmasına izin vermemiş.

Hem Böcek’den milyonlar tutacak ses ve sahne düzeni desteği al, hem de ABB Başkanının halka hitaben gönderdiği mesajı yazan kağıdı bile eline almayarak “Ben bu mesajın okutmam” de.

Sen ne Aslan parçasıymışsın öyle sayın Şeref Aslan.

NOT 2: Konyaaltı sahilinde Boğaçayı ve Liman Kavşağı arasında 1 büfe ve tesis yapılmasına karar verilmiş ve ihale çıkmış.

Orada düzenleme bitti ama yine büfe ve plaj şezlong kiralama yeri filan 7 yıllığına araya sıkıştırılıvermiş artık.

Bu kalabalıkta ve kıyı işgallerinde fark edilmez bile.

İhale ile ilgilenenler EKAP’dan baksın.

Halkın ücretsiz denize gireceği yer kalmadı diye dertlenenler de sosyal yönüyle değerlendirebilirler.

 

NOT 3: Aksu’dan Alanya’ya kadar olan Kundu; Serik, Manavgat, Side gibi kıyı bölümde tamı tamına 59 su sporu parkur noktaları 3 yıllığına ihale çıkıyor.

Bence ihalenin başlangıç süresinin gelecek turizm sezonu olması gerekiyor. Malum ihale yapılacak, 15 gün ihalenin kesinleşmesi, itiraz olmaz ise bir hafta yer teslimi filan. Ohooo turizm sezonu bitmiş olacak.

Bu su sporları şeyinde ne kadar para var bilmiyorum ama bu yüzden çok kıyamet kopuyor. İhale zamanı resmen meydan savaşı yaşanıyor.

Hem belediyecilere hem de kiralayacak olanlara gazanız mübarek olsun diyorum.

Bu yazı toplam 2542 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.