Önümüzdeki Cuma günü devam meclisinde görüşülecek konular arasında inceleyebildiğim kadarıyla Muratpaşa Belediyesi sınırları içerisinde Güzeloba Mahallesi 8543 ada 1 parselin Özel Eğitim Tesisi Alanından Ticaret-Turizm Alanına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile ilgili İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığının teklif yazısı geliyor.
Meraklı Melahat olarak hemen baktım konuya
Özel Eğitim tesisinden neden ticaret ve turizm alanına dönüştürüyorlar diye parsel sorgulamayı açtım ve ada parseli girdiğimde orada zaten bir otelin var olduğunu gördüm.
Havalimanı yakınlarındaki parselde zaten bir otelin binasının yapılıp, işletilmeye başlanmış.
Biraz daha araştırınca bu arazinin önce ‘Ticaret alanı’ olduğu 2013 yılında muhtemelen parsel sahiplerinin talebi ile ‘Özel Eğitim Tesisi alanı’ olarak imar değişikliği yapılmış.
Parselin bulunduğu koordinat olarak Turizm bölgesi içinde ve Havalimanı yakınında olduğu için içine bina yapılmış ve otel olarak işletilmeye başlanmış zaten.
Sadece seçim öncesi otele ruhsat verebilmek için prosedürü yerine getiriyorlar gibi görünüyor.
Ama biliyorsunuz, böyle olaylarda çok duygusal hareket edilebiliyor.
Yıllardır işletilen otelin plan değişikliği için durdular, durdular son mecliste mi karar alacaklar?
Hadi canım sende. . .
Ama benim asıl dikkatimi çeken
106’cı madde. Bu maddede Muratpaşa Belediye Meclisi’nin 01.02.2024 tarihli ve 40 sayılı kararı ile uygun bulunan Çaybaşı Mahallesi sınırları içerisinde Antalya 1 numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 09.06.2023 tarihli ve 893 sayılı kararı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün 14.08.2023 tarihli ve 6994743 sayılı Olur’una istinaden Konut kullanımlı 4540 ada 7 ve 9 parseller içerisinde bulunan Anıt Ağacın koruma tescilinin kaldırılmasına ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile ilgili İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığının teklif yazısını görüşecekler.
Yani burada Muratpaşa Belediyesi’nin meclis üyeleri, 2023 yılında ilk incelemeyi yapan Orman bölge Müdürlüğündeki görevliler, Antalya 1 numaralı Tabiat Varlıkları Koruma(ma) Bölge Komisyonu el birliği etmişler ve o kadar büyük gövdesi iki parsele yayılmış olan binlerce yıllık çınar ağacının ölümüne karar veriyorlar.
Bahse konu çınar ağacı için 29 Nisan 1998 yılında koruma kararı çıkmış cici beyler, küçük hanımlar.
Ağacın kuruduğunu 1 metre 50 cm kaldığını, çevresinin 62 santime düştüğünü hesaplıyorsunuz, onca harita koyuyorsunuz ama koruma altına alınan çınar ağacının fotoğrafını çekip te dosyaya koymak kimsenin aklına gelmiyor öyle mi?
Anıt ağacın ölebilmesi için her şey denenmiş. Yazılarla tarif edildiğine göre başı gitmiş, gövdesi gitmiş ama kökler hala sağlam ve 62 santimlik yan kol çıkartarak yaşamaya çalışıyor.
Ağzını açan bu memlekette çevrecidir. Hele o karara imza atan ormancılar, tabiat varlıklarını koruma kurulu üyeleri ve Muratpaşa Belediyesi meclis üyeleri, elinizi vicdanınıza koyun da cevap verin. Binlerce yıldır yaşayan ve 26 yıl önce koruma altına alınan anıt ağacın köklerinden sökülmesine yani ölüm kararına nasıl imza attınız.
Çevreciyim diye hava basmaya gelince “Yeşili koru, insanı sev” değil mi?
Eğer o anıt çınar ağacının bir fotoğrafını dahi görmeden Büyükşehir Meclisinde ölüm fermanını imzalarsanız, çok üzülürüm.
Çınar ağacının bulunduğu parselin ne kadar değerli olduğunu söylememe gerek yok herhalde. İki parsele rezidanslar dikilecek biliyorsunuz değil mi?
Anıt ağaca zarar vermeden nasıl yapılabilir ihtimalini hiç düşünüldü mü?
İşiniz gücünüz beton!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.