Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Değişim Başlıyor’ ana temasıyla açıkladığı 2020-2022 dönemini kapsayan üç yıllık Yeni Ekonomi Programı (YEP)’nı değerlendiren ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, “Türkiye ekonomisi 2018 Ağustos ayından bu yana yaşadığımız döviz krizi ve resesyondan, küresel ekonomide faiz oranlarındaki düşüşün de katkısıyla çıkmaya başlamıştır. Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın açıklamaları bu durumu teyit etmiştir, ekonomideki bu toparlanmadan memnuniyet duyuyoruz. Ekonomi programı da bu durumdan yola çıkarak sayısal hedefleri revize etmiştir” dedi.
EKONOMİDE DAHA FAZLA DİSİPLİN
2020-2022 yılları arasındaki 3 yıllık enflasyon, cari açık, istihdam, büyüme, ihracat, gibi temel makro göstergelerin konuşulduğu Yeni Ekonomi Programı toplantısında enflasyonla mücadele sözünün önemli bir nokta olduğunu dile getiren Akıncı, “Sayın Bakan yılı yüzde 12 enflasyon ve yüzde 0,5 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini kaydetti. Bu noktada enflasyonun tek hanede kalması için kararlı bir uygulamayı destekliyoruz” diye konuştu. Orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için para ve maliye politikasında programda belirtilenden daha fazla disiplini gerekli gördüklerini kaydeden Başkan Akıncı, “Bu durumun dikkate alınmış olduğunu temenni ediyoruz. 2019 yılındaki sıfıra yakın büyümeden sonra 2020'de baz etkisiyle büyümenin yükselmesi doğaldır, ancak, üst üste yüzde 5 büyüme oranlarına erişecek istikrarlı bir ekonomi için bugün açıklanandan daha ileri düzeyde yapısal önlem paketinin yaşama geçirilmesi gerekmektedir” dedi.
SONUÇ GÖRMEYİ ÜMİT EDİYORUZ
Açıklanan enflasyon hedeflerinde sonuç görmeyi ümit ettiklerinin altını çizen Başkan Akın Akıncı, “Sulama yatırımları yapılması, sera yatırımlarının teşvik edilmesi, hal ve perakende yasası, lojistik master planı, vergi reformu, dolarizasyonun azaltılması, tamamlayıcı emeklilik sistemi gibi konular önemli, özelikle tarım kenti Antalya olarak yıllardır konuştuğumuz ve artık sonuç görmeyi ümit ettiğimiz konular” diye konuştu. Türkiye’nin risk priminin yüksek olduğuna değinen Akıncı, “Türkiye ekonomisinin halen güvene ihtiyacı olduğunu ülke risk primimizin yüksek düzeyi göstermektedir. Güven tesisi için ekonomide gerçekçi ve doğru teşhisler konulduğunun ve somut adımlar ile birlikte eylem planlarının görülmesi önem taşımaktadır” dedi. Yüksek büyüme hedeflerine rağmen işsizlik oranlarının yüksek düzeyde olmasına işaret eden Akıncı, “Bu hedeflere rağmen işsizlik oranı tahminlerinin yüksek düzeyde kalması ekonomide dönüşüm gereğine işaret ediyor” diye konuştu.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE TEKNOLOJİ
Orta vadede büyüme, istihdam ve cari denge hedeflerine dönüşümle ulaşılabileceğini belirten Başkan Akın Akıncı, “Türkiye ekonomisinin açıklanan programlardan daha ileri düzeyde, her alanda birden eş zamanlı, senkronize, bütün paydaşları harekete geçiren, mevcut kurumsal yapıyı ve davranış kalıplarımızı değiştirecek nitelikte yeni bir dijital dönüşüm ve teknoloji hamlesine acil ihtiyacı bulunmaktadır” dedi. Türk özel sektörünün kur ve faizlerdeki dalgalanmalara, sert resesyona, alacak tahsilatı sorunlarına rağmen büyük fedakarlıkla çalışmakta olduğunu belirten Akın Akıncı, “Türkiye'nin büyüme hedeflerine ulaşması için hükümetlere gereken her katkıyı azami ölçüde veren özel sektörün, artık bunların plan ve programlarının hazırlanmasında, eylem planlarının yaşama geçirilmesinde ve denetlenmesinde de gerçek bir paydaşlık katkısına dönüşmesini ummaktayız” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.