Antalya Haberal

Antalya Altın Portakal Film Festivali ‘özüne dönüyor’!

Türkiye’nin en uzun soluklu sinema etkinliği Antalya Altın Portakal Film Festivali için takvimler yaklaşırken festivalin basın ile ilk buluşması gerçekleşti.

20 Ağustos 2019 Salı 20:45

Antalya Altın Portakal Film Festivali ‘özüne dönüyor’!

Başkan Böcek, “Festivalimizde bu yıl temamız ‘Öze Dönüş’. Bunun için de, Altın Portakal adını festivale, iki yıl önce kaldırılan ulusal yarışmaları da yeniden sinemamıza, yani asıl sahiplerine geri veriyoruz” dedi.

 

1964 yılından bugüne Türkiye sineması ve film sektörünün en önemli buluşma noktası olan ve Asya ile Avrupa kıtasının en prestijli film festivallerinden birine dönüşen Antalya Altın Portakal Film Festivali, 56. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenen, Festivalin İdari Direktörü Cansel Tuncer ile Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun da katıldığı basın buluşmasında, festivalin bu yılki yenilikleri ve teması ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. Bu yıl Türkan Şoray’ın ikonik görüntüsünü afişine taşıyan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 56. yaşını kutlayacak ve 26 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında Türkiye ve dünya sinemasının en yeni örneklerini Antalyalı sinemaseverlerle buluşturacak.

 

“Sinemamız halka ulaşacak”

 

Başkan Muhittin Böcek konuşmasına, bugüne dek festivale emek vermiş tüm belediye başkanlarına teşekkür ederek başladı. Seçim sürecinde sıklıkla altını çizdiği “Altın Portakal özüne dönecek” sözünü yerine getirmek için yola çıktıklarını ve festivali asıl sahipleri olan Antalyalılarla buluşturmak için sabırsızlandıklarını belirten Muhittin Böcek, “Sinemamızı halka ulaştırmak adına elimizden geleni yapacağız. Bu yıl festival, geleneksel kortej coşkusuyla başlayacak. Yalnızca Antalya merkezinde değil ilçelerimizde yaşayan halkımıza da tırlarla film götüreceğiz ve açık hava film gösterimleri düzenleyeceğiz. Festivalin açılış ve kapanış törenleri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ait 10 bin kişilik Kapalı Spor Salonu’nda tüm halkımızın katılımıyla gerçekleşecek” diye konuştu.

 

Film Forum yeni projelere destek olacak

 

Böcek sözlerine şu sözlerle devam etti: “Bu yıl temamız ‘Öze Dönüş’. Bunun için de, Altın Portakal adını festivale, iki yıl önce kaldırılan ulusal yarışmaları da yeniden sinemamıza, yani asıl sahiplerine geri veriyoruz. Festivalin endüstri bölümü Antalya Film Forum da, bu yıl Olena Yershova direktörlüğünde yeni projelere destek olmaya ve bu projeleri uluslararası düzeyde tanıtmaya devam edecek.”

 

100 öğrenci Antalya’da!

 

“Gençler üretecek, Antalya gençlerle birlikte yükselecek” sözünün her zaman arkasında durduğunu belirten Muhittin Böcek, Türkiye’deki üniversitelerin radyo, televizyon, sinema, medya, iletişim ve görsel sanatlar bölümlerinde eğitim gören 100 öğrenciyi festivale davet edeceklerinin müjdesini de verdi. Böcek, “Festivalimiz Türkiye’nin dört bir yanından katılacak 100 öğrenciye ev sahipliği yapacak ve bu gençler festivaldeki tüm etkinlikleri ücretsiz izleyebilecek. Biz buna ‘Altın Portakal Sinema Okulu’ adını verdik, böylece Antalya Altın Portakal Film Festivali, geleceğimizin sinemacılarına gerçek bir atölye imkânı sunmuş olacak” ifadelerini kullandı.

 

Yeşilçam’ın diğer adı Antalya’dır

 

Başkan Muhitttin Böcek hazırlık sürecinde, aralarında Sanatsal Etkinlikler Komisyonu (SEK), Sinema Eserleri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP), Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön), Türk Sinema Vakfı (TÜRSAV), Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB), Sinema Oyuncuları Derneği (SODER), Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) ve Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’nun da olduğu sektör temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirterek, şunları söyledi: “Festivalin özüne dönme yolculuğunda bu kurumlardan çok değerli destekler aldık. Sektörün aktörlerini dinledik ve festivalin yeni yapısını onların önerileri ve görüşleri doğrultusunda inşa ediyoruz. Ben, sen değil, birlikte yapacağız demiştik. Altın Portakal’ın özüne dönüşünü de yine birlikte, ortak akılla sağlayacağız” Böcek sözlerine “Yeşilçam’ın diğer adı Antalya’dır” diyerek son verdi.

 

Toplam 1 milyon 357 bin liralık ödül

 

Muhittin Böcek’in ardından söz alan Cansel Tuncer ise festivalin bu yılki yeniliklerini anlattı ve dikkat çekici afişini tanıttı. Tuncer, Festival Sanat yönetmeni Başak Emre’nin bir film festivaline katılmak üzere yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadığını söyledi. Bu yıl festivalde 1 milyon 357 bin 500 TL değerinde ödül dağıtılacağını söyleyen Tuncer, “Ulusal Yarışma ’da toplamda 810 bin TL, Uluslararası Yarışma ‘da 97 bin 500 TL ve Antalya Film Forum’da 450 bin TL değerinde ödüller verilecek. Ulusal Yarışma bünyesinde festivalimizin kurucusu Dr. Avni Tolunay adına vereceğimiz jüri özel ödülünü 100 bin lira, Altın Portakal’ı 8 kez kazanarak en fazla ödül kazanan sanatçımız Behlül Dal adına vereceğimiz En İyi İlk Film Ödülünü ise 100 bin lira olarak belirledik.

 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sinemamıza desteğimizi artırarak sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu.

 

Cansel Tuncer, Antalya’yı bir sinema platformu haline getirmek, daha çok filmin Antalya’da çekilmesini sağlamak için Film Forum bünyesindeki Sümer Tilmaç Film Fonu ile en az üçte ikisi Antalya’da çekilen filme de 150 bin liralık ödül verileceğini açıkladı.

 

Kadın sinemacılara Cahide Sonku Ödülü

 

Bu yılın yeniliklerinden bir diğeri ise, sektördeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla ilki verilecek 50 bin TL değerindeki Cahide Sonku Ödülü olacak. Cansel Tuncer bu ödülün festivalin bir parçası olmasının çok değerli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Cahide Sonku, sinemamızın ilk kadın yıldız oyuncusu ve uzun yıllar görmezden gelinse de yönetmen, senarist ve yapımcı kimlikleriyle de sinema sektörü içinde var olmayı başarmış çok önemli bir figür. Hem onun adını yaşatmak hem de sinemamızdaki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne dikkat çekmek adına vereceğimiz bu ödül, ulusal uzun yarışmada yer alan filmlerden birinde kamera arkası ya da önü fark etmeksizin çalışmış, kadın bakışını filmin oluşumuna bir katkı olarak sunmuş kadın sinemacılara verilecek.”

 

Festival afişinde Türkan Şoray var!

 

Festivalin afişini de tanıtan Tuncer, Türkan Şoray’ın ikonik görüntüsünün kullanılmasını da şu sözlerle açıkladı: “Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin öze dönüş yolculuğunu bu yılın görsel kimliğine de yansıtıyor ve sinemamızın sultanı Türkan Şoray’ı festival afişine taşıyoruz. Şoray, festivalin ilk yılı olan 1964’te, bir diğer Metin Erksan filmi “Acı Hayat” taki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu seçilmişti ve ulusal yarışmanın geri döndüğü bu yıl, onun eşsiz görüntüsüyle merhaba demek bizim için çok anlamlı” dedi.

 

Uluslararası yarışma da devam edecek

 

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu da festivalde ulusal bölüme ağırlık vereceklerini, uluslararası yarışmanın da devam edeceğini belirtti. Yurtdışında birçok festivale katıldığını anlatan Boyacıoğlu, “Hepsi Cannes ve Berlin’e benziyor. Biz bunu yapmak istemiyoruz. Tabi ki Antalyalı izleyici uluslararası önemli filmleri izlesin. Ama bu festivalin özü kendi sinemamız. Ulusal filmlere daha ağırlık vermek istiyoruz. Sinemamızı kendi insanımızla bir araya getireceğiz. Örneğin festival boyunca her gün öğle sohbetleri düzenleyerek sinema sanatçılarını basın ve vatandaşlarımızla buluşturmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Festival için sinema sektörü ile toplantılar yaptıklarını kaydeden Boyacıoğlu, sektör temsilcilerinden oluşan bir istişare kurulu kurulmasını kararlaştırdıklarını ve festivalde sektörle birlikte çalışacaklarını söyledi.

 

Başkan Muhittin Böcek, Cansel Tuncer ve Ahmet Boyacıoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başkan Böcek, bir soru üzerine festival arşivi oluşturulması için çalışma başlatacaklarını kaydetti. Böcek, festivalin ilçelerle buluşması ile ilgili olarak da, “Siyaset öncesinde, sinema makinem vardı. Bütün köylerde sinema oynatmış birisiyim. Sinemaya uzak değilim. Gazipaşa’dan Kaş’a festival boyunca sinema ve festival coşkusunu vatandaşlarla buluşturacağız” dedi.

 

Yarı bütçeye festival

 

Festivalin bütçesinin sorulması üzerine Cansel Tuncer, çalışmaların sürdüğünü, geçen yıllardaki festivallerin yarısı oranında bir bütçe öngördüklerini ifade etti.

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu da bugüne kadar 41 festivalde görev aldığını belirterek, Altın Portakal Film Festivali’nin 42’nci festival olacağını, 26 ülkede ulusal sinemayı tanıtan etkinlikler yaptığını anlattı.

 

 

Ulusal sinemanın kalbi oldu

 

1964 yılında Dr. Avni Tolunay’ın öncülüğünde Antalya’da başlayan ve bugüne dek Metin Erksan, Yılmaz Güney, Bilge Olgaç, Atıf Yılmaz, Yavuz Turgul, Ömer Kavur, Zeki Demirkubuz, Yeşim Ustaoğlu, Nuri Bilge Ceylan ve Reha Erdem gibi birçok usta ismin sinema yolculuklarındaki en önemli duraklardan biri olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, yıllar içinde ulusal sinemanın kalbinin attığı bir etkinliğe dönüştü.

 

Festivalin Türkiye sinemasına sektörel bir katkı sağlamak amacıyla başlattığı, Antalya Film Forum birçok genç ve bağımsız sinemacıya destek sağlayarak Antalya’yı sinemamızın en önemli ulusal endüstri merkezine dönüştürmüştür. Kurmaca Pitching, Kurmaca Work in Progress, Belgesel Work in Progress, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu platformlarından oluşan Antalya Film Forum, yapım süreci halen devam eden birçok filmin yanı sıra Kelebekler (Tolga Karaçelik), Kız Kardeşler (Emin Alper), Daha (Onur Saylak), Güvercin (Banu Sıvacı), Borç (Vuslat Saraçoğlu), Son Çıkış (Ramin Matin), Mr. Gay Syria (Ayşe Toprak), Güven (Sefa Öztürk) gibi ulusal ve uluslararası festivallerde ödüllerle karşılanan yerli yapımların yaratılmasında da önemli bir kapı olmuştur. Haber Merkezi

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER

1