TEMİNAT BEDELİ NE OLUYOR?
06 Temmuz 2021 Salı 10:45
Bu gün konumuz CK. Yani elektrik firması.
Arkadaşımızın başından geçen bir durumu size aktarmak istiyorum. Çözümü ne bende bilmiyorum ama durum oldukça ilginç.
Bu arkadaşımızın dedesi geçtiğimiz günlerde vefat eder. Babası ve küçük amcası dedesinden önce vefat etmişti. Hayatta olan diğer amcası İstanbul'da yaşıyor. Bir halası daha var. O'da hayatta.
Dedesinin cenazesini defnettikten sonra hayatta olan amcası İstanbul'a dönüyor. Halasının eşi de rahatsız olduğu için resmi işlere bakamadığından kalan işleri halletmek bizim arkadaşımıza kalıyor. Arkadaşımız dedesinin su, elektrik, internet gibi aboneliklerini iptal ettirmek için başlıyor kurumları gezmeye. Elindeki ölüm belgesiyle ASAT'a gidiyor. Dedesinin son kalan su faturasını yatırıyor ve aboneliğinin iptalini istiyor. ASAT su faturasını iptal ediyor. Ama abone olurken içerde kalan bir miktar teminat var. Bunu iade etmek için kendisinden bir IBAN numarasını istiyorlar. Veriyor arkadaşım kendi IBAN'ını .
Buradan geçiyor CK'ya. Burada da son kalan elektrik faturasını ödüyor ve aboneliğin iptalini istiyor. İçerde kalan teminat için ise IBAN numarasını vermek istiyor. CK Kabul etmiyor. Yetkili "Biz" diyor. "Kişinin ismine postaneye yatırıyoruz" bizim arkadaş "Ama dedem öldü. Onun adına nasıl yatıracaksınız ki?" diyor. Görevli "Miras hukuku var kardeşim. Kalan teminatı almanız için tüm mirasçılar ya size hepsi vekalet verecek veya hep birlikte gidip postaneden bu parayı çekebilirsiniz" diyorlar.
Geri ödenecek teminat bedeli tamı tamına 240 lira. Noterden vekalet vermek en az 150 lira. 9 mirasçının hepsi vekalet vermeye kalksalar, notere verecekleri para daha fazla. 9 mirasçı toplanıp PTT'den almaya kalksalar, 240 lira için en azından İstanbul'daki amca gelir mi?
Arkadaşım itiraz ediyor, "ASAT'da resmi bir kurum. Orası parayı bana iade ediyor da siz neden iade etmiyorsunuz. Elektrik fatura bedelini dedem ölmüş olmasına rağmen benden alıyorsunuz da, teminatı neden bana iade etmiyorsunuz? diyor. Velhasıl parayı alamıyorlar.
CK resmi olarak postaneye parayı yatırıyor ölü dedenin adına. Sonra bu para ne oluyor sizce?
"Hazineye kalır" dediğinizi duyar gibi oluyorum.
Hayır. PTT bir süre sonra, yani bir ay içinde alıcı isim gelip, parayı almadığı gerekçesiyle gönderen olan CK'ya iade ediyor.
Bir günde Antalya'da kaç kişi ölüyor ve elektrik faturası iptal ediliyor. Aylık ve yıllık olarak hesaplarsanız iyi bir meblağ çıkıyor ortaya.
Küçük tutarlar olduğu için İnsanlarımız çoğunlukla hele de kalabalık mirasçılar grubunda bana "Bana düşecek 10 lira için mi taa, postaneye gideceğim" diyor.
Vatandaş için ölü bir yatırım, ama CK için ne güzel gelir kaynağı değil mi?