1
  • BIST 9602.16
  • Altın 3448.364
  • Dolar 36.4584
  • Euro 38.1712
  • Antalya 9 °C

Prostat hastalıkları ile ilgili 10 yanlış inanış

Prostat hastalıkları ile ilgili 10 yanlış inanış
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostatın sadece yaşlı erkekleri etkilediği düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "İleri yaşlarda daha...

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostatın sadece yaşlı erkekleri etkilediği düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "İleri yaşlarda daha sık görülse de genç erkekleri de etkileyebilir" dedi.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi prostat hastalıkları hakkında da doğru bilgilere sahip olmak, erken teşhis ve etkili tedavi yönünden büyük önem taşıyor. Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostat hastalıkları hakkında toplumda yanlış bilinen inanışlar hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Şahinkanat, prostatın sadece yaşlı erkekleri etkilediği düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "Prostat hastalıkları genellikle ileri yaşlarda daha sık görülse de genç erkekleri de etkileyebilir. Özellikle prostatit (prostat iltihabı), 30-50 yaş arasındaki erkeklerde yaygındır. Ayrıca genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme ve çevresel faktörler, genç yaşlarda da prostat sorunlarına yol açabilir. İyi huylu prostat büyümesi (BPH), erkeklerin yarısında yaşla birlikte görülen doğal bir süreçtir ve kanserle doğrudan bir bağlantısı yoktur. Ancak hem BPH hem de prostat kanseri benzer belirtiler gösterebilir, bu nedenle düzenli kontrollerle farkın belirlenmesi gerekir. Hayat boyu prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanserdir. Aile öyküsü olan erkeklerde ise prostat kanseri riski daha yüksektir ve daha erken yaşlarda (40 yaş üzeri) görülür. Yaş, beslenme alışkanlıkları, hormon seviyeleri ve çevresel faktörler bu konuda önemli rol oynar" dedi.

Prostat Spesifik Antijen (PSA) testi, prostat kanseri riskini değerlendirmede kullanılan önemli bir başlangıç test olduğunu kaydeden Şahinkanat, "Ancak tek başına kesin bir tanı koymaz. PSA seviyesi, enfeksiyon, iyi huylu prostat büyümesi cinsel boşalma (24 saat içerisindeki) veya diğer prostat hastalıkları nedeniyle de yükselebilir. Kesin tanı ise sadece prostat biyopsisi ile konur. Prostat kanseri erken evrelerde belirti vermeyecektir. İleri evrelerde idrar yapmada zorluk, kemik ağrıları ve kanlı idrar gibi belirtiler görülebilir. Bu yüzden belirti olmasa bile 50 yaşından sonra (Aile öyküsü varsa 40-45 yaşından itibaren) düzenli kontroller yapılmalıdır" diye konuştu.

Prostat hastalıklarının cinsel yaşamı tamamen bitirdiğini düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Şahinkanat, "Prostat hastalıkları cinsel işlevleri etkileyebilir ancak bu bir kural değildir. Özellikle erken teşhis ve uygun tedavi ile cinsel yaşamı sürdürebilmek mümkündür. Cerrahi müdahale veya bazı ilaçlar geçici ya da kalıcı etkiler oluşturabilir, ancak bu durum kişiden kişiye değişir. Prostat kanseri tedavi seçenekleri hastalığın evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişir. Erken evre kanserlerde aktif izlem, radyoterapi veya odaklanmış tedaviler gibi farklı yöntemler tercih edilebilir. Ameliyat, her hasta için zorunlu değildir. Herşeyin fazlasının zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Su içmek genel sağlık için oldukça faydalıdır ancak tek başına prostat hastalıklarını önlemez. Sağlıklı bir beslenme tarzı benimsemek, düzenli egzersiz ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, prostat sağlığı için daha etkili yöntemlerdir. Prostat hastalıkları sadece idrarla ilgili belirtiler göstermez. İyi huylu prostat büyümesi zamanında tedavi edilmez ise böbrek yetmezliğine neden olabilir. Özellikle prostat kanseri, ilerleyen evrelerde sırt ve kemik ağrıları, yorgunluk ve kilo kaybı gibi belirtiler de gösterebilir" dedi.

Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostat muayenesinin acı verici olmadığının altını çizerek, "Prostatın parmakla muayenesi kısa süren, ciddi bir ağrıya yol açmayan ve hayati önem taşıyan bir kontroldür. Dijital rektal muayene (Parmakla yapılan muayene) veya kan testleri sayesinde erken teşhis mümkündür, bu yüzden bu kontrolleri ertelememek gerekir" dedi.

Bu haber toplam 120 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.