Alanya'da yaşayan ve endemik bitkiler üzerine araştırmalar yapan 49 yaşındaki Cumali Bora 5 yıl önce Türkiye'de yatişen halk dilindeki adı taş gülü olan cistus (laden) bitkisi üzerine bir takım araştırmalar yaptı. Yaptığı araştırmalar sonucunda cistusun sağlık, kişisel bakım, kozmetik gibi bir çok alanda önemli bir madde olduğunu ortaya koydu. Cumali Bora araştırmaları önce bulunduğu ilçe belediyesine ardından da Konya Gıda Tarım Üniversitesine sundu. Ve bu süre zarfında araştırmalarını geliştirerek cistusun mahsül dönemini keşfetti.
Bora'dan EXPO talebi
Bora ayrıca ilgili kişilerden EXPO'nun cistus bitkisi için kullanılması için talepte bulundu. Bora,"EXPO'nun teması çoçuk ve çiçektir. EXPO bir altın madeni gibi. İlgili kişilere sesimizi duyurup ülkemizin ekonomisi için çalışmak istiyoruz. EXPO çok büyük bir alan ve cistus bitkisinin de en çok bulunduğu bölge. Bizim projelerimiz elimizde hazır eğer ilgili kişiler bize yardımcı olursa hem ekonomik hem de sağlık anlamında ülkemize çağ atlatırız. Bu bitkinin neredeyse aynısı Yunanistan'da mevcut. Bin liradan satılıyor. Bizim ülkemizde 10 kuruştan değer buluyor. Arada bir uçurum var. Dünya'da bu bitkinin yüzde 90'nı bizim ülkemizde mevcut. Böyle bir zenginliği kullanmalıyız" dedi.
Raf ömrünün arttırıcı özelliği
Cumali Bora yaptığı araştırmaları ilk olarak Konya Gıda ve Tarım Üniversitesine vermişti. Bu üniversitedeki Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır da cistus bitkisinin önemli bir kaynak olduğunu bilimsel araştırmalar sonucu ortaya koydu. Alanya'da yapılan "Turkcistus: Doğal Sağlık Ürünleri Kongresi"ne katılan Çakır, "Üniversite olarak Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle Türkiye'nin her bölgesinde bu bitkiyi topladık. Hangi bölgede hangi laden çeşidinin özelliklerinin yüksek olduğunu tespit ettik. Bunda, antioksidan özelliği yani yaşlanmayı engelleyici, insan tabiatını destekleyici, doğal ürün noktasında en verimli noktayı hedefledik ve laboratuvar çalışmalarını tamamladık. Kimyasallar yerine cistus bitkisi yüklediğimiz ürünlerde, ilk aşamada raf ömrünü artırıcı olarak daha iyi olma özelliği taşıdığını test ettik" diye konuştu.
Kimyasalların yerine monte ettik
Antioksidan oranı en yüksek bitki türü olduğunu belirten Dr. Mikdat Çakır şöyle konuştu: " "Bu çalışmada elde ettiğimiz verileri, gıdalarda raf ömrünü artırmada kullanılan kimyasallar yerine monte ettik. Yani kimyasalları ayıklayarak cistusun antioksidan özelliğini ürünlere yükledik. Yüklediğimiz ürünlerde, ilk aşamada raf ömrünü artırıcı olarak, kimyasallardan daha iyi olma özelliği taşıdığını test ettik. Yani gıdanın raf ömrünü uzatan kimyasalların yarısını çıkarttık ve cistus bitkisini koymayı başardık. Cistus ile kimyasal koruyucuların yüklendiği et türevlerini, sos, salam gibi gıdaları aynı zamanda antioksidan oranı yüksek, bir nevi ilaç görevi işlevi gören, insan vücudunu onaran bir fonksiyona dönüştürmüş olacağız."
Ekonomik getirisi çok büyük
Cistusun ekonomik, sağlık, kişisel bakım gibi bir çok alanda fayda sağladığını savunan Çakır, " Özellikle kozmetik ve ilaç sektörüne harcanan paralar düşündüğünde bunun önemi ortaya çıkıyor. 3 liraya sattığımız kekiği, ilaç sanayiinde 30 bin liraya fonksiyonel bir ürün olarak alıyoruz. Bunu satın almamak bir başarı ve bunu da satabilmek ikinci bir ekonomik girdi. Ülkenizin güvenilir gıda tedbirini almazsanız sizi, gıda üzerinden vücudunuzu kitlesel ölümlere dönüştürecek şekilde zehirleyebilirler. Ülkenizin gıda güvenliğini sağlamanın yanında güvenilir gıda haline dönüştürmek ve bunu koruyacak siber tehditleri de almanız lazım. İnsan vücudunu tahrip edecek, hücre sistemini bozacak bu siber saldırıları önleyecek şekilde, hücreleri onaracak bitkileri, vücudunuza yüklemeniz lazım" diye konuştu. Mahsum ALTAŞ
-