Anadolu propolisinin ağız içi aft ve yaraların iyileşmesine etkisi

Uzmanlar, Anadolu propolisinin ağız bakımının ağız içi aft ve yaraların iyileşmesine katkı sağlayabilecek doğal bir destek olabileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, Anadolu propolisinin ağız bakımının ağız içi aft ve yaraların iyileşmesine katkı sağlayabilecek doğal bir destek olabileceğine dikkat çekiyor.

30 Mayıs-5 Haziran tarihleri arası, Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası olarak anılıyor. Dünyada her yıl 0-19 yaş aralığında ki 400 binden fazla çocuk ve ergen, Türkiye'de ise her yıl 8 binden fazla çocuk kanser tanısı alıyor. Çocukluk çağı kanserleri arasında en çok görülen kanser türünün Lösemi olduğunu ve üçte birini oluşturduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır; Anadolu Propolisi'nin ağız bakımının, ağız içi aft ve yaraların iyileşmesine katkı sağlayabilecek doğal bir destek olabileceğini belirtti.

"Erken tanı ve tedavi önemli"

Erken tanı ve tedavi ile tümörde iyileşme oranlarının yüzde 70'leri bulduğunun altını çizen Çakır, "Çocukluk çağı kanserlerinde kanserin alt tipine göre ilaç tedavileri (kemoterapi), ışın tedavisi (radyoterapi), cerrahi tedaviler, kök hücre nakilleri ve kombine tedaviler kullanılıyor. Erken tanı ve tedavi ile, tümörde iyileşme oranları yüzde 70'leri buluyor. Kanser tedavilerinin bir yan etkisi olarak görülen oral mukozit (ağız içi aft ve yara), sadece hastalıkla mücadele eden kişilerin hayat kalitesini etkilemekle kalmıyor. Besin tüketimini de zorlaştıran ağız içi aft ve yaralar, özellikle çocukluk çağı kanser tedavileri esnasında artan protein ve enerji ihtiyacının karşılanmasında zorluk yaşanmasına ve çocuklarda beslenme yetersizliğine ve hatta malnutrisyona neden olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Propolisin etkisi araştırıldı

Kanser tedavilerinde sıkça görülen ağız içi aft ve yaralarla etkili bir şekilde mücadelenin önem taşıdığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır, "Bilimsel çalışmalar, oral mukozite karşı propolisle ağız çalkalamanın etkili olabileceğine dikkat çekiyor" dedi.

Arı Ürünleri Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı da, 2022 yılında Malezya'da yapılan randomize kontrollü bilimsel bir çalışmada, radyoterapi tedavisi gören bireylerde oral mukozite karşı propolisin etkisi araştırıldığını belirterek, "6 hafta süren bilimsel çalışmaya 17 gönüllü katılımcı dahil olmuştur. Katılımcılar, deney ve kontrol grubu olarak rastgele 2 eş gruba ayrılmıştır. Deney grubundaki 10 kişinin, 6 hafta boyunca 7 ml propolisli karışım ile günde 3 kez ağız çalkalaması sağlanmıştır. Kontrol grubundaki 7 kişi ise tuzlu su ile ağız çalkalamıştır. Çalışmanın sonucunda oral mukozit skorları değerlendirilmiştir. Çalışmanın verileri, deney grubunda propolis ile ağız çalkalama yapan bireylerde oral mukozit skorunun 2., 4. ve 6. haftalarda anlamlı derecede azaldığını göstermiştir" şeklinde konuştu.

Manşetler

Çöken çatının altında kalan şahıs kurtarıldı
Gelin ve damadın drift şovu pahalıya patladı
Kahramanmaraş’ta okulda duvarın çökmesi ile yaralananlar böyle kurtarıldı
Kahramanmaraş’ta fırtınada apartmanın çatısı uçtu
Kahramanmaraş’ta şiddetli rüzgarda ağaçlar ve direkler devrildi
Kahramanmaraş’ta gündüz sallanan minare akşam devrildi
Cami imamı bıçaklanarak öldürüldü
Kuvvetli fırtınanın yıktığı balkon duvarından düşen molozlar paniğe neden oldu
Isparta’da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı
Oynamak için çaya inen 3 çocuk balçığa saplandı