Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca Mut ilçesi Esençay Mahallesi'ne erik boylama makinesi desteğinde bulunulduğu bildirildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, tarım bölgelerindeki üreticilerin yoğun iş gücünün azaltmasına yönelik modern ekipman destekleri devam ediyor. Belediyenin destekleri sayesinde ürün ve kalite kaybı asgariye inerek zamandan tasarruf sağlanıyor. Mut Esençay Sulama Kooperatifine teslim edilen erik boylama makinesi sayesinde de 5-6 kişinin yapacağı boylama işi 1 saatte bitiyor. Büyükşehir Belediyesi yıl içinde Mut ilçesinde ayrıca Çınarlı, Çortak, Yeşilyurt ve Gençali mahallelerine de erik boylama makinesi desteğinde bulunmuştu.
"Saatte ortalama 1500 kilogram ürün boylanabiliyor"
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında ziraat mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Topkara, tarımsal kalkınma, tarımsal sulama kooperatifleri aracılığıyla makine ekipman desteklerine devam ettiklerini anlatarak, "Kooperatifler aracılığıyla verme nedenimiz ortak kullanım olması ve üreticilerin ürünlerine katma değer sağlanması. Destek sağlamış olduğumuz makinelerde saatte ortalama 1500 kilogram ürün boylanabiliyor. Bu da günlük 5-6 işçinin 1 günde yapacağı işe karşılık geliyor. Zamandan ve işçilikten kazanç sağlanıyor. 2024 yılı içerisinde erik üretimin yoğun olduğu ve talepleri olan mahallelerimize erik boylama makinesi destekleri vermeye çalıştık. Esençay, Çınarlı, Çortak, Yeşilyurt ve Gençali mahallelerine makine teslimi yaptık. Genelde Mut bölgesinden oldu çünkü buralarda erik üretimi fazla. İlerleyen süreçler içerisinde makine desteklerimiz küçük ve orta ölçekli üreticilerimiz için devam edecek" dedi.
"Bu destek hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağladı"
Mut İlçesi Esençay Mahalle Muhtarı ve Mut Esençay Sulama Kooperatifi Başkanı Kadir Turan, erik toplama ve ardından da yaptıkları seçme işlemi hakkında bilgiler vererek, "Erik, işçiliği zor bir meyvedir ve seçim işi de çok zordur. O yüzden mahallelilerimiz, "erik boylama makinesini talep edelim" dediler. Ben de Başkanımdan talep ettim. Başkanım sağ olsun, var olsun makinemizi verdi. Bu bize hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağladı. Başkanımızın mahallemize sulama borusu konularında da büyük desteği oldu. Başkanımızdan hangi projeyi talep ettiysek bizi eli boş döndürmedi. Başkanımız her zaman çiftçinin, üreticinin yanında ve üreticiyi, çiftçiyi seviyor. Desteklerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Bu makina çıkalı işimiz iyileşti ve kolaylaştı"
Üreticilerden Sevgi Çay ise erik, kayısı, incir ve zeytin üreticiliği yaptıklarını anlatarak, "Çocukluğumuzdan beri çiftçilikle uğraşıyoruz. Eriklerimizi önceden elimizle seçiyorduk ve zordu. Ama makine işimizi çok kolaylaştırdı. Vahap Seçer Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Daha önceden toplayıp, getirip döküyorduk ve oradan bir bir seçiyorduk. Bu makine çıkalı işimiz iyileşti ve kolaylaştı" ifadelerine yer verdi.
30 yıldır çiftçilik yaptığını dile getiren Yaşar Turhan, "Başkanımız desteği vermeden önce toplar getirirdik. Kaç kişiyle zor seçerdik. Şimdi kolaylaştı. İşçi bulamazdık. Vahap Seçer Başkanımız her konuda destekliyor" diye konuşurken, üreticilerden 87 yaşındaki Hüsamettin Gezer de duygularını, "Başkanımıza kucak dolusu teşekkür ederiz, çok selam söyleyin" şeklinde ifade etti.