“Ezgilerin Gücü” hayat buluyor
Ezgilerin gücü olan ninnilerimiz Avrupa projesi E-Twinning projesi ile hayat buluyor.
- il içerisinde 6 farklı okulla, 8 öğretmen ve 61 öğrencinin işbirliği içerisinde olduğu E-Twinning Avrupa Birliği projesi olan “Ezgilerin Gücü”; yeni nesillere kültürel belleğimizi aktaracak.
İnsanlar nerede yaşadıklarına bakılmaksızın, birbirlerine belirli duygularını iletmek için sesler, ritimler ve ezgiler kullanırlar. Dünyanın herhangi bir yerinde bebeğini sakinleştirmek için bir annenin kullandığı melodi ile dünyanın öbür ucundaki annenin kullandığı melodinin benzerlikleri olduğu aşikardır. Ninniler evrenseldir, eşsizdir, kültürlerimizin yansımasıdır.
Kültürel mirasın taşınmasında ninnilerimiz önem arz etmektedir.
“Ezgilerin Gücü” projesi; planlanan çalışmaların, öğrenci merkezli etkinliklerle yürütüldüğü ve bu etkinliklerin çevrimiçi ortamda ortaklarla paylaşıldığı, farklı okullardan, farklı ülkelerden öğrencilerin iş birliğini esas alan Avrupa Birliği projesidir.
Kepez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü olarak öğrencileri Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesindeki ninnilerini görsel ve işitsel iletişim kanallarını kullanılarak ve bölgede yaşayan ya da yaşamış insanlarla konuşarak araştırdılar. Tüm ortak okullarda farklı bölgeler için bu çalışmayı gerçekleştirdiler.
Elde edilen ninniler ve görseller eşliğinde bir dergi oluşturuldu. Bu derginin tasarımı ve dizgi işlemleri öğrencilerinin çalışmasıyla gerçekleştirildi. Dergi aynı zamanda Dijital Dergiye dönüştürülerek tüm dünyadan erişilebilir hale getirildi.
Bunların yanında projede yer alan öğrencilerin tamamıyla ninniler klip çalışması gerçekleştirildi. Okulumuzda bu klip çalışmasının içerisinde yer alan “Bebeğimin Beşiği Çamdan” ninnisini Müzik Öğretmeni Bilge Kendir eşliğinde seslendirdi. Bu video da projede yer alan Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencileri tarafından animasyonlarla klip şekline dönüştürüldü.
Tüm çalışmalar sosyal medya kanalları ve sözlü yazılı haber kanalları kullanılarak tüm dünyaya yaygınlaştırılmış oldu.
Proje aynı zamanda, dolaylı olarak öğrencilerin derslere daha aktif katılmalarını sağlamış olup, öğrenciler arasındaki iş birliğini arttırmış, sosyalleştirmiş, yabancı dillerini geliştirmiş, eleştirel düşünme becerilerini, teknolojiyi kullanma becerilerini arttırmıştır.