Fetih sembolü yeniden hayat bulacak

Vali Münir Karaloğlu Antalya’nın Fetih Sembolü Şehzade Korkut (Kesik Minare) Camii’nde yapılan yenileme çalışmalarını inceledi. Vali Karaloğlu tarihi camiyi 29 Ekim 2019 tarihinde ibadete açmayı planladıklarını duyurdu.

 Antalya'nın tarihi kent merkezi Kaleiçi'nde, minaresinin kubbesi olmadığı için 'Kesik Minare' olarak adlandırılan ve Selçukluların fethi sonrası kiliseden camiye dönüştürülen Şehzade Korkut Camii’nin yeniden cami olarak hizmete açılması için restorasyon çalışmaları sürüyor. Vali Münir Karaloğlu camide devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde incelemek ve çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi almak amacıyla Korkut Bey Camii’ni ziyaret etti.
 
 
 
122 YILDIR EZAN SESİ YÜKSELMİYOR
 
Şehzade Korkut Camii, Antalya’nın Selçuklular döneminde fethiyle birlikte, fetih sembolü olarak kiliseden camiye çevrilmiş ve 1896 yılında çıkan yangında minaresinin ahşap kubbesi dahi yanmış ve cami kullanılamaz hale gelmiştir. Yangından sonra hiç kullanıma açılmayan camide 122 yıldır ezan sesi yükselmiyor.
Danıştay'ın yapının aslına uygun ibadethane olarak onarılması yönündeki kararıyla camide yaklaşık bir yıldır restorasyon çalışmaları devam ediyor
 
Camiyi ziyaret eden Vali Münir Karaloğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürü Melike Gül ve yüklenici firma çalışanlarıyla restorasyon çalışmalarını inceledi.
 
ASLINA UYGUN ÇİZİMLERİ BULUNDU
 
Cami incelemesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Münir Karaloğlu, 1885 yılında Avusturyalı Seyyah ve Mimar Von Lonckoronski'nin caminin o dönemdeki haline ait proje çizimlerine ulaşıldığını söyledi. Bu çizimlerin restorasyn çalışmaları açısından da en önemli belge olduğunu aktardı.
 
Şehzade Korkut Camii ile ilgili olarak cami olup olmadığı hakkında kamuoyunda bir takım tartışmaların olduğunu da belirten Vali Karaloğlu Von Lonckoronski tarafından çizilen belgelerin bu tartışmaları ortadan kaldırdığını ifade etti.
 
BİZ YAPMADIĞIMIZ İÇİN KESİK KALMIŞ
 
Tarihi caminin çizimlerinin1885 yılında yani yangın çıkmadan 11 sene önce çizildiğine dikkat çeken Vali Karaloğlu “Yapının bütün çizimi elimizde var. Avusturyalı bir seyyah mimar yapıyor bunu. Büyük bir titizlikle çiziyor. Bu çizimlere baktığımızda da caminin orijinal projesinde minarenin kesik olmadığını görüyoruz. 1896 yılında çıkan yangında minarenin ahşap külah kısmı yanmış ve. Biz yapmadığımız için kesik bırakmışız, sonra da kesik minare demişiz. Yeni projede inşallah camimiz eski haline dönecek.” dedi.
 
ASIL ADI ŞEHZADE KORKUT CAMİİ
 
 
Yapının Antalya'nın fethinden sonra ilk Selçuklu İslam eserlerinden biri olduğunu aktaran Vali Karaloğlu, “Burası tarihte çeşitli isimlerle adlandırılan bir cami aslında. Bir dönem Kebir, bir dönem Cumanın Cami denilmiş. Ama Kıbrıslıların şehri tekrar işgali sonrasında Şehzade Korkut, Antalya'nın Teke ve Hamit sancağı olduğu dönemde tekrar Antalya'yı fethetmiş ve bu camiyi yeniden kiliseden camiye dönüştürmüştür. O tarihten beri bu yapı Şehzade Korkut Camii olarak anılmıştır” diyerek Caminin tarihte birçok isimle anıldığını açıkladı.
 
122 YILLIK İBADET HASRETİ SON BULACAK
 
Yapının Şehzade Korkut Bey döneminden 1896'ya kadar kesintisiz cami olarak ibadete açık bir mekan olduğuna vurgu yapan Karaloğlu “1896'da geçirdiği yangınla veya yakılarak, bir daha da onarılmamış ve ibadete açılamamıştır. Yani bu yapı 122 yıldır kapalı bir camidir. Bu toprakların fethinden sonra kılıç hakkı ve fetih camisi olarak kiliseden camiye döndürülen bir yapının 122 yıl kapalı kalmasının acısı ve sıkıntısı, hepimizin yaşadığı bir sorundu. İnşallah bu sorun ortadan kalkıyor camimizi en yakın sürede ibadete açmayı planlıyoruz " diye konuştu.
 
 
29 EKİM 2019'DA AÇILACAK
Konuşmasını yapılan restorasyonda öncelikle yıkım tehlikesi olan alanların güçlendirildiğini söyleyerek sürdüren Vali Karaloğlu, “Bugün bizim yaptığımız bu çalışmalar, tarih boyunca bu yapıya uygulanan yedinci müdahaledir. Bundan önceki 6 dönemin bu yapı üzerinde izleri var. Bizde restorasyon tamamlandıktan sonra camimizi ziyaret edenlerin bundan önceki dönemlere ait izleri de görebilmeleri ve yaşayabilmelerini sağlamak amacıyla çalışmaları büyük bir dikkatle yapıyoruz. Aslında biz bir cami açarken, yaşayan bir müzeyi de açmış olacağız. Bir müze cami açmış olacağız. Camiye giren herkes bu caminin geçirdiği bütün evreleri, Roma'yı, Bizans'ı, Selçuklu'yu, Osmanlı'yı, 1974 yılında yapının ayakta kalmasını sağlayan müdahaleyi ve en son bizim yaptığımız müdahaleyi kesinlikle hissedecek. İçine girildiğinde müze havası veren bir yapı oluşturacağız. İnşallah 1 yıl sonra 29 Ekim 2019 gibi bir hedef koyduk. Yapı bitecek ve müze cami olarak 123 yıl sonra bu mekan tekrar cami olarak kullanılmaya devam edecek" dedi.
 
KLİSE VE CAMİ ZİYARETİ
 
1896 yangınından sonra minarenin ahşap külah kısmı yandığı için halkın o tarihten sonra Kesik Minare diye adlandırdığına da değinen Vali Münir Karaloğlu, “Olabilir ama caminin orijinal ismi, Şehzade Korkut'un Antalya sancak beyi olduğu 1500'lü yılların başından beri Şehzade Korkut Camii’dir Bu cami bu isimle anılmıştır. Tercihimiz daha çok Şehzade Korkut Camii ama halkın 100 yıldır daha çok kullandığı Kesik Minare ismi de kullanılabilir, hiçbir mahsuru yok” dedi.
 
Cami’de yapılan çalışmaları inceledikten sonra Vali Münir Karaloğlu yine Kaleiçi’nde bulunan Sultan Alaaddin Cami ve Saint Paul Kilisesini ziyaret etti.

Manşetler

Arsuz’da 7 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
Hapis cezası ile aranan 2 şüpheli İskenderun’da yakalandı
AŞO Başkanı Alkan:Algı Operasyonlarına İnanmayın 
Cezaevinden izinli çıkar çıkmaz hırsızlık yaptı, tutuklandı
Isparta’da trafik kurallarını hiçe sayan sürücü yakalandı
Isparta’da 14 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
SASA’da panik
Antalya’da 1 haftada 16 bin araç sürücüsüne ceza uygulandı
Husumetlisinin başına kurusıkı tabanca ile 6 el ateş etti: 1 yaralı
Kedi işçinin dönerini çaldı