Fizik profesöründen el yapımı patlayıcıları uzaktan patlatan keşif

SDÜ Mühendislik Fakültesi Fizik Bölümü Plazma Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

SDÜ Mühendislik Fakültesi Fizik Bölümü Plazma Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, geliştirdiği sistemle 3 metreden 25 metreye kadar olan derinliklerdeki el yapımı patlayıcıları uzaktan patlatmayı sağlayabildiklerini söyledi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Bölümü Plazma Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Lütfi Öksüz, 2010 yılında elektromanyetik dalgalara vasıtasıyla el yapımı fünyeyi kısa devre yaptırarak patlatabildikleri sistem geliştirdi. Uzaktan gönderdikleri dalgaların orada bir ark oluşturduğunu ve bağlantı noktalarında onların elektronik devrelerini yaktıklarını anlatan Öksüz, bu sistem sayesinde yüzeydeki mayın ve el yapımı patlayıcıların uzaktan etkisiz hale getirilebileceğine dikkat çekti. Ürettiği sistemin savunma sanayinin birçok alanında kullanabileceğini belirten Öksüz "Geliştirdiğimiz yüksek güç mikrodalga sistemini Amerikalı ve Kanadalı arkadaşlarımızla beraber kurduk ve bunu ülkemize kazandırdık. Bu sistemle uyduları, uçakları durdurabilir, düşürebilirsiniz. Tehlikeli araçları durdurabilir aynı zamanda el yapımı patlayıcıları patlatabilirsiniz. Kendi güvenlik sisteminizi oluşturabilirsiniz. Bu sistemle birlikte bir sürü yan ürünleri ortaya çıkacak. Onları yine savunma sanayinde kullanabilirsiniz" dedi.

Sistemin ürettiği yüksek enerjiden bahseden Öksüz "Burada dalga üretiyoruz ve bu yüksek güç bir dalga o kadar yüksek ki Isparta'nın ya da Antalya'nın bir saniyede tükettiği elektriği anında tüketip gönderiyoruz. Ve bunu dalga halinde ürettiğimiz için de bu yayılıyor bu yüksek voltaj elektronik devrelerin artık elektronik devrelerde küçüldükçe bu devrelerin bacaklarında ark yapıp bozulmalarına ve yanmalarına sebep olur. Bu nedenle bu da uydularda kullanılan sistemlerin, uçaklarda kullanılan çipler, kontrol sistemleri, aynı zamanda radarların içindeki sistemler gibi farklı farklı versiyonları var bu sistemin kullanımı için. Bunların hepsini üretebilirsiniz" açıklamalarında bulundu.

"Bu cihazlarla el yapımı patlayıcıları patlatabilirsiniz"

Geliştirdiği sistemin kullanım alanlarını vurgulayan Öksüz "Bu cihazların uygulama alanları oldukça fazla bunlar el yapımı patlayıcıları patlatan el yapımı patlayıcıları patlatabilirsiniz yani 10, 25, 3 ve 5 metre, yerin altında bile olsa bazı etki alanları var. Uçaklardaki ve uydulardaki kominikasyon parçalarını aynı zamanda uyduları düşürüyorsunuz. Savunma şemsiyenizi oluşturursunuz. Bir elektromanyetik dalga ve o dalganın içine giren tüm cihazları yok edebilirsiniz. Bunların genel adı yönlendirilmiş enerji bombaları. Muhakkak yerleştirilmesi, geliştirilmesi gereken ürünler bunlar ve çok daha sayamadığım kullanım alanı olduğu gibi sayamadığım yan ürünleri de var" dedi.

"Ülkemizin sahip olması gereken bir cihaz"

Terörle mücadelede sistemin önemine değinen Prof. Dr. Lütfi Öksüz "Tüm dünya neredeyse savaş halinde. Hani üçüncü dünya savaşı çıkmak üzere. Bu böyle bir ortamda ülkemizin sahip olması gereken cihazlar bunlar. Ukrayna'da bizim Bayraktar'ın dronları var ve bunların yüz tanesi gönderildiyse yirmi tanesi kaldı mı kalmadı mı bilmiyorum. Bu tür cihazları Rusya geliştirdi. Yani Rusya'nın ben bu cihazları kullandığını düşünüyorum. Yani insansız savaş aletlerini sonuçta elektronik sistemler kontrol ediyor ve elektronik sistemleri yok etmenin yollarından birisi de bu cihazlar. İnsansız savaş aletlerini ya yüksek güçlü lazerlerle ya da yüksek güçlü mikrodalga sistemleriyle yok ediyorsunuz. Cep telefonu sistemlerinin hepsinin altyapısında muhakkak bu tür cihazlar var. Yani komünikasyon şirketleri bu cihazları kullanıyor. Enerjiyi transfer etmek istiyorsanız komünikasyon yapmak istiyorsanız, terörle mücadele etmek istiyorsanız bu tür cihazları bir şekilde kullanacaksınız. Drone da olabilir, uçakta olabilir yada onları izlemek istiyorsanız bu tür cihazlar muhakkak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Lütfi Öksüz konuşmasının devamında bu tür cihazların ARGE çerçevesinde geliştirilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Manşetler

Hatay’da tarım arazisinde yangın: Alevler geceyi aydınlattı
Seyir halindeki motosiklete kurşun yağdırdı: 2 yaralı
Restoranda husumetlisini görünce kurşun yağdırdı: 1 ölü
Alanya’da otelde çıkan yangın vatandaşlar tarafından söndürüldü
Kedileri köpeklere parçalatan madde bağımlısı şahıs gözaltına alındı
Ticari araç dereye uçtu, 2 kişi yaralandı
Bisikletiyle düşüp çöp kamyonunun altında kalan 11 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
ATV kazasında 1 kişi yaralandı
Devrilen motosikletteki 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
2 gündür haber alınamayan adam evinde ölü bulundu