KAÇAKLARIN EFENDİSİ ANTALYA

Teslime Tosun

Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge, birkaç gün önce sahillerdeki kaçaklar ve bu kaçakların yıkılamamasıyla ilgili çok güzel bir yazı kaleme almış. Mutlaka baştan sona okumanızı tavsiye ederim.

Okumayanlar için ben kısa bir özetle anlatayım.

 

DHA’daki arkadaşların derlemesiyle ortaya çıkan rakamlar ve gerçekler karşısında şaşırdın mı? diyecek olursanız. Şaşırmadım.

Sayın Çekirge yazısında, Bodrum, Marmaris gibi turizm bölgelerinin ardından Akdeniz bölgesine geçip, özellikle Kaş ilçemizdeki “Bekçi barakasından butik otele” örneğini vermiş.

 

DHA’daki arkadaşların emeklerine sağlık, Antalya’da 8 bin 42 adet kaçak yapı tespit edilmiş ve yıkım kararı verilmiş. Kaçak yapılar konusunda Antalya’da ilk sırayı Kaş ilçemiz almış.

Yazar Çekirge soruyor. “ Peki ne kadarı yıkılmış? Sonra kendi sorduğu soruya yine kendisi cevaplandırıyor. “Yalnızca 2 bin yapı yıkılabilmiş. Bilinen 6 bin kaçak yapı öylece duruyor... Kaş’ta 2 bin kaçak yapıdan yalnızca 20’si yıkılabilmiş (onlar da garibanlardır kesin)...” demiş.

 

Sonra Kaş’ın Çukurbağ yarımadasına geçerek Hidayet Koyu’ndaki örneği vermiş.

Hidayet Koyu’nda küçük bir barakada çay-gözleme satanlar 2015 yılında belediyeye başvurup, “Başkanım, yapı çok kötü görünüyor. İzin verin basit onarım yapalım” diyorlar.

 

Sayın Çekirge’nin fotoğraflarıyla ortaya koyduğuna göre çay-gözleme satılan o baraka gitmiş, yerine 13 odalı butik otel, plaj, restoran ve otoparktan oluşan bir komplekse dönüşmüş.

Bu “aleni kaçak otelin” bir türlü yıkımı gerçekleşememesinden bahsederek aslında yargının dava bombandırmanı altına tutularak süreci özetlemiş.

 

“Mahkemeler, yazışmalar, mühürler, davalar...Belediye ile çevre ve şehircilik müdürlüğü arasında gidip gelen evraklar, savcılık...” Sonuç yine yıkımın olmadığından bahsetmiş.

Fatih Çekirge Kekova Ziyat Koyu’ndaki İngiliz vatandaşı Cloudya Jamey Hankes’in yaptırdığı kaçak villaya da dikkat çekerek, “Burası içinde yıkım kararı çıkmıştı. Defalarca itiraz edildi. Defalarca mahkeme, yazışma... Yine yıkım kararı. Aylar yıllar geçti. Hâlâ yıkılmadı. Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya “Kararı bekliyoruz” demiş.

 

Ne kararmış be!

Belediyelerin, kaçak yapılarla ilgili yıkmamak için başka bir gerekçesinin de “Elimizde yıkım yapacak makine ve ekipman yok” bahanesinin ardına gizlendiğini de açık bir şekilde ortaya koymuş.

 

Aynı yazıda Antalya’daki diğer ilçelerin de kaçak bina rakamları ortaya konmuş. Buna göre “Kepez 1575, Serik 622, Kemer 604, Alanya 594, Manavgat 558, Muratpaşa 471, Aksu 361, Döşemealtı 214, Kumluca 141, Konyaaltı 109... Akseki, Gazipaşa, Korkuteli, Elmalı, Finike, İbradı, Gündoğmuş ve Demre ilçelerindeki toplam kaçak yapı sayısı da 670.

Buyurun Sayın Fatih Çekirge’nin gözünden dünya kenti Antalya’nın kaçak kenti Antalya’ya evrilişinin öyküsü.