MERCİ uzmanlarından okula uyum süreci tavsiyeleri

Mersin Büyükşehir Belediyesinin MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezinde, 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi ile birlikte 1. Sınıfa başlayan çocuklara...

Mersin Büyükşehir Belediyesinin MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezinde, 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi ile birlikte 1. Sınıfa başlayan çocuklara psikolojik danışmanlık, eğitimsel ve mesleki rehberlik ile oyun terapisi hizmetleri sunuyor.

4 yıl önce hayata geçirilen ve Sosyal Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezinde Psikolog Özlem Özkan, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla 1. Sınıfa başlayan çocukların okula uyum sürecine ilişkin tavsiyelerde bulundu. Öğrencilere hizmet veren merkezde görev yapan psikolog ve rehberlik uzmanları hem eğitim öğretim dönemlerinde hem sınav dönemlerinde ve hem de sonrasında öğrencilere ve velilere destek veriyor.

"Çocuğumuzun okula ve öğretmene güven duymasını bekliyoruz"

Okul öncesi ve kreş deneyimi olmayan çocukların kaygı duymalarının normal olduğunu, okula alışma süreçlerinin değişkenlik gösterebileceğini ifade eden Özkan, "Çocuğumuzun okula ve öğretmene güven duyması ve ebeveyninden aşamalı olarak ayrılmasını bekliyoruz. İlk günden itibaren ayrılma süresini yavaş yavaş kademeli olarak sağlamalıyız. Velilerimiz okulun bahçesinde bekleyebilirler. Çocuğu öğretmenine teslim ederken öğretmenin rolü ve kendisiyle kuracağı ilişki adına ona güven verici açıklamalarda bulunmak önemli olacaktır. Okula kaçta gideceği ve çıkacağı, okuldan onu kimin alacağı, okulda kimden yardım isteyebileceği, okulda neler yapacakları konusunda da sade ve anlaşılır bir dille bilgilendirme yapmak önemli olacaktır" diye konuştu.

"En önemli şey mutlaka çocuğun okula devamlılığını sağlamak"

Özkan, ebeveynlerin çocuklarına karşı şefkatli ve anlayışlı bir tutum sergilemesi gerektiğini belirterek, "Çocuğun duygusuna eşlik etmek çok kıymetli. Onu anladığınızı göstermek ve şefkatli bir tutum sergilemek çok önemli. Bu süreçte yapılması gereken en önemli şey mutlaka ve mutlaka çocuğun okula devamlılığını sağlamak. "Bekleyelim, geçer" şeklinde bir yaklaşım tarzı benimsersek ya da kısa süreli de olsa çocuğu okula göndermezsek oryantasyon sürecini uzatmış olacağız. Eğer uyum süreci bir aydan daha uzun sürerse ve çocuk ayrılma kaygısını çok yoğun bir şekilde yaşıyorsa o noktada bir uzman desteği önemli olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Manşetler

Kayganlaşan yolda kazalar peş peşe geldi, takla atan otomobildeki yolcu olayı gülerek anlattı
Adana’da göl kıyısında kadın cesedi bulundu
Otel yangınında ölen 4 kişilik Adanalı aile için taziye çadırı kuruldu
Isparta’da otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Isparta’da 11 sürücüye para cezası
Mersin’de son bir haftada aranan bin 129 kişi yakalandı
Antalya’da son 1 haftada asayiş olaylarına karışan 212 şahıs tutuklandı
Cam silerken 13. kattan düşen kadın hayatını kaybetti
Isparta’da belediye personeli kılığına girip define arayan 5 kişi ilk davada serbest bırakıldı
Adana’da 5 milyon 600 bin kaçak makaron ele geçirildi