MİLYONLUK CİRO
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim müdürü Emre Çalışkan beyefendiye bir ziyarette bulundum.
Milli eğitimle ilgili olarak yazdığım yazılar nedeniyle benim sayfa neredeyse Milli Eğitim camiasının açık platformu gibi bir şey haline geldi.
Göreve geldiği günden bu yana yaptıkları çalışmaları üzerine sohbet ederken “En önemli önceliğimiz mesleki eğitim” dedi ve bunun kendisi için ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Mesleki eğitimin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Hatta Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren üretim firmaları ara eleman sıkıntısını daha çok bildiği için OSB Başkanı Ali Bahar önderdiğinde OSB’nin içine Mesleki Anadolu Lisesi kurdular.
Sayın Çalışkan, yaptıkları çalışmalarla ilgili bir video gönderdi bana. İzlerken ağzım açık kaldı.
Sıkı durun. .
Öğrenciler bu yıl yaptıkları mobilyalar karşılığında 2 milyon 700 bin liralık ciro elde etmişler. Orta ölçekli bir işletmeden daha fazlası.
İşte şimdi size bunun kısa özetini anlatayım.
Hazırlanan kısa videoda meslek lisesi öğrencileri başlarında usta öğreticileri ve öğretmenleriyle birlikte bir yandan metalleri işlerken, diğer yandan ahşapları kesip biçiyorlar. Sonra İl Milli Eğitim müdürü çıkıyor ve diyor ki, “Küresel bir güç haline gelen ülkemizde üreten bir Türkiye olma yolunda mesleki eğitim ve mesleki okullar ülkemizde en önemli ve öncelikli politikaları olma haline gelmiştir. Antalya Milli Eğitim İl Müdürlüğü olarak bütün okullarımıza en önemli önceliğin üretim faaliyetleri olduğunu istihdam gücüne nitelikli ve aranan eleman, personel yetiştirme gayreti içerisinde olduğunun altını çiziyoruz” diyor.
BURDUR’DAKİ OKULLARA BİLE MOBİLYA ÜRETMİŞİZ
Devamında ise “Üretim ve hizmet odaklı, hizmet veren bir çok mesleki Anadolu mesleki lisemiz var. İçerisinde bulunduğumuz okulumuzda da üretim yapılan 6 ayrı alanımız var. Örneğin mobilya ve metal teknoloji alanımızda Antalya’daki 167 okulumuzdan sipariş alıp, bu okullarımıza sıra üretimi kütüphaneleri gibi ihtiyaçları bu okulumuz gidermiş durumda. Bunun yanında Antalya ile sınırlı kalmadı. Burdur gibi illere de Kütüphaneler, Z kütüphaneler üreterek, ihtiyaçlara katkı sunmakta. Mobilya ve metal teknolojileri bölümü 2021 yılı üretimi karşılığında cirosu 2 milyon 700 bin lirayı bulmuş vaziyette. Bu sene alınacak sys cihazları gibi diğer ekipmanlar alındıktan sonra pazara iş gücü piyasasına daha derinlemesine gireceğimizi ve üretimde ülkemizde destek olacağız” diyor.
Daha ne olsun?
Sayın Çalışkan’dan aldığım bilgiye göre önümüzdeki günlerde Antalya’da Mesleki Eğitim liselerinin hazırladığı ürünlerle ilgili Türkiye çapında bir fuar düzenleyecekler.
Muhtemelen kısa bir süre sonra Anadolu Mesleki eğitim okulları önümüzdeki süreçte sadece okulların masa-sıra-koltuk-kütüphane gibi ihtiyaçlarının yanı sıra vatandaşlardan da gelebilecek siparişleri üretebilecek hale gelecekler.
Bence harika bir iş çıkartıyorlar.
Çocukların üzerine biraz eğilince her şey çok güzel oluyor. Bu çocuklar, sanayide ustasından azarlanarak, sıkıntı içinde değil, usta öğreticileri ve öğretmenlerinin eşliğinde teknolojiyi kullanarak eğitim görüyorlar.
Tebrik ediyor, başarılar ve çalışmalarının devamlarını diliyorum.