NERENCİYE BAHÇESİ NASIL KURTULUR?

Teslime Tosun

NARENCİYE NASIL KURTULUR? 

Dün Narenciye bahçesiyle ilgili yazdığım yazıya, oldukça büyük tepki geldi.
Önce Vakıflara ait narenciye bahçesine sahip çıkması için seslendiğim Ak Parti İlçe Başkanı Osman Ülker, hiç sektirmeden harekete geçti. Ülker, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile "Narenciye Muratpaşa'nın değil, Antalya'nın merkezindeki en büyük yeşil alanlardır. İl Başkanımız Av. İbrahim Ethem Taş ve milletvekillerimizle kesilen, kurutulan bir ağaç dahi olsa takipçisi oluyoruz ve olmaya devam edeceğiz. Yakın zamanda araştırmamızı tamamlayıp basın açıklaması yapacağız" dedi. 

Kendisine buradan teşekkür ediyorum. İşte 'doğru siyaset budur' dediğimiz şeyler bunlardır. Kulağının üzerine yatarak, olayı geçiştirmedi. Anında müdahil oldu ve konuyu ele aldı. Devamını bekliyoruz. 

CAVİT ARI MECLİSE SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, iddialar ile ilgili olarak meclise soru önergesi verdi. Milletvekili Av. Arı Tarım ve Orman bakanı Bekir Pakdemirli ve Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a verdiği yazılı soru önergesinde "Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından öncelikle alanda mevcut durum tespiti yapıldı mı? Kaç ağaç vardır? Çeşitleri nelerdir? Kira sözleşmesinin şartları nelerdir? Hangi amaçla kiralama yapılmıştır? Bu alanda kiracı tarafından kiralama amacına uygun hangi çalışmalar yapılmaktadır? Kamuoyunda iddia edilen konularla ilgili olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından hangi inceleme yapıldı? Bu konuda hangi tespitler yapıldı? İddia edilen şekilde aykırılık tespit edilmiş midir? Edilmiş ise idare tarafından hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bu konuda bir inceleme ve soruşturma yapılmamış ise bu alanı korumakla birinci derecede sorumlu ve yetkililer Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında bir soruşturma açılmış mıdır veya açılacak mıdır?" diyerek konuyu meclis gündemine taşımış oldu.  

CHP İL BAŞKANI NUSRET BAYAR NARENCİYE BAHÇESİNE GİTTİ

CHP İL Başkanı Nusret Bayar ve beraberindeki parti yetkilileriyle birlikte Kırcamide bulunan Narenciye Bahçesine giderek incelemelerde bulundu. 

Bayar narenciye ağaçlarının kesildiğine yönelik ihbarlar üzerine bahçeye geldiğini belirterek kiralayan şahısla da görüştü. Bayar yaptığı açıklamada "Antalya Vakıflar bölge Müdürlüğü tarafından aylık 45 bin lira bedelle kiraya verilmiş. Alanın ortasında ağaçlar yok. Çimlendirilmiş. Kiralayan şahıs, burada çay bahçesi konseptinde, cafe ve pastane ürünlerinin satılacağını, bir tarafta da günübirlik spor alanı ve sosyal tesisler yapacaklarını açıkladığını anlattı" dedi. 


VAKFİYE KONUSUNDA HASSASDIR

Öncelikle bu alanın denetim sorumlusu Vakıflar Bölge Müdürlüğüdür. Bölge Müdürü Hüseyin Coşar beyefendinin vakıf ve vakfiyelere yönelik hassasiyetini ve sahiplenmesini yakından biliyorum. Ben eminim, konuyla ilgili gereğini çok hızlı ve kesin şekilde yapacaktır. 

Vakıflar Bölge Müdürü de en fazla "Amacına uygun kullanılmadığı" gerekçesiyle ihaleyi iptal edebilir. 

E e ee sonra ne olacak o ağaçlara? 


ÇÖZÜM NE? 

Ortada piyasa gerçekleri var. Öyle romantik romantik "ağaçları kurtaralım" demekle olmuyor. O ağaçların sulanması, gübrelenmesi, altlarının çapalanması, ilaçlanması yani koca bahçenin bakımı içinde para gerekiyor. Bu gün ağaçların kurutulmasından, bakımsızlığından şikayet eden, başta o bölgede oturan insanlara "Hane başı 10 lira verinde ağaçlara bakım yaptıralım" desek, kimse elini cebine atmaz. 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü de bir sorumlu, üç işçiyle bunu yapamıyor. Bu nedenle zaten kiralama yöntemine gidiyorlar. 

Kiralayacak kişiler rantı yüksek alana büyük bir iştahla giriyorlar. Karşılarına narenciye bahçesinin 1. derecede sit alanı olması nedeniyle hem Vakıflar Bölge Müdürlüğü hem Anıtlar Yüksek Kurulu çıkıyor. 

Benim elimdeki belgeye göre kiralama bedeli 45 bin liraya değil,  60.815 m2 tam alan Narenciye Bahçesi olarak  02 Şubat 2019 yılından, 01 Eylül 2021 tarihine kadar yani iki yıllık olarak kiralanmış. Aylık  11. 287 lira 50 kuruşa yani  iki yıllık 270 bin 900 liraya kiralanmıştır. Sonrasında ise sözleşmenin gereğini yerine getirirse 2029 yılına kadar geçerli. Elbette bu kira yüksektir. 

Kiracı, sadece narenciye ürünleri satarak bu kirayı çıkarması çok zor. Kirayı çıkartıp, üzerine birde kar etmesi gerekiyor ki, ağaçlara bakabilsin. 

Kiralayan kişi bende olsam, kar etmeyeceğim, para kazanmayacağım bir yeri neden kiralayayım. Ağaçlara bakımı, sulaması, su parası, elektrik parası gibi bir sürü şeyin altına girerek hamallığını yapayım? 

Üstelik 1. derecede sit alanı ve çivi çakamazsın. Proje uygulaması yaptıramazsın, teklif bile edemezsin.  (Anıtlar kurulundan bir şekilde izin alırsan o başka) 

İşte buna bir çözüm bulmak gerekiyor. 

ÇÖZÜM TIPKI VAKIF ZEYTİNLİĞİ KONSORSİYUMU 

Tıpkı yine Vakıflar'a ait Muratpaşa Vakıf zeytinliğinin kurtarılması gibi burasının da kurtarılması gerekiyor. Vakıf zeytinliği belediyeler, valilik, Ticaret Odası, Borsa gibi bir çok kamu kurum ve kuruluş unsurları bir araya gelerek işletmesini devir almış ve zeytin ağaçlarını kurtarmışlardı. 

Aynı konsorsiyum burada da kurulabilir ve narenciye bahçesi kurtarılabilir diye düşünüyorum. 

Böylece bu alan halka açılmış olur.  İnsanlar o güzelim portakal-limon-mandalina ağaçlarının altında vakit geçirebilir, yürüyüş yapabilirler.