Pandemi veremle mücadeleyi olumsuz etkiledi

Akdeniz Üniversitesi Verem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, Covid 19 pandemisinin verem hastalarını da olumsuz etkilediğini belirterek, Akdeniz Üniversitesi’nde ve ülke genelinde tedavilerin aksamaması için azami gayret sarf edildiğini söyledi.

Verem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKVUAM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban ‘Dünya Tüberküloz Günü’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, tüberkülozun ölüm oranı en yüksek enfeksiyon hastalığı olduğunu ve günümüze kadar yaklaşık 1 milyar insanın veremden öldüğünün tahmin edildiğini söyleyerek ,tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu ifade etti. Solunum yoluyla bulaşan veremin aslında önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Çoban, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2020 yılı raporuna göre, dünyada yaklaşık 10 milyon verem olgusunun ortaya çıktığını kaydetti.

2020 YILINDA TOPLAM 13 BİN VEREM HASTASI

AKVUAM Müdürü Prof. Dr. Çoban, Türkiye’de ise 2020 yılında toplam 13000 verem hastasının varlığı saptandığını ifade etti. Dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisinin verem hastalarını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Çoban, en ciddi problemin ise tedavilerin aksaması olduğunu kaydetti. Ayrıca 2020'de verem tanı ve tedavisinde yüzde 16-41 arasında değişen (ortalama yüzde 23) azalma gerçekleştiğini açıklayan Prof. Dr. Çoban, Akdeniz Üniversitesi olarak ise çalışmaların aksamaması için azami gayret sarf edildiğini vurguladı.

AKVUAM olarak verem konusunda çalışmaların sürdüğünü ve bilime katkıda bulunmaya devam ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, insanlığın bu hastalıktan kurtulması için daha çok araştırma ve çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, ülkemizde verem tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapıldığını ve tedavide kullanılan tüm ilaçların ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarına ve hastalara ulaştırıldığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, geçtiğimiz aylarda yaptığı çalışmayla Tüberküloz hastalığının erken tanısında önemli bir buluşa imza atmış ve İstanbul Buluş Fuarı’nda ‘altın madalya’ sahibi olmuştu. Haber Merkezi

Manşetler

Arsuz’da 7 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
Hapis cezası ile aranan 2 şüpheli İskenderun’da yakalandı
AŞO Başkanı Alkan:Algı Operasyonlarına İnanmayın 
Cezaevinden izinli çıkar çıkmaz hırsızlık yaptı, tutuklandı
Isparta’da trafik kurallarını hiçe sayan sürücü yakalandı
Isparta’da 14 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
SASA’da panik
Antalya’da 1 haftada 16 bin araç sürücüsüne ceza uygulandı
Husumetlisinin başına kurusıkı tabanca ile 6 el ateş etti: 1 yaralı
Kedi işçinin dönerini çaldı