Uzm. Dr. Aşık: “Romatoid artrit tedavi edilmezse kalıcı eklem hasarına sebep olabilir”

Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ali Aşık, romatoid artrit hastalığının özellikle el eklemleri gibi küçük eklemleri etkileyen kronik iltihaplı bir hastalık...

Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ali Aşık, romatoid artrit hastalığının özellikle el eklemleri gibi küçük eklemleri etkileyen kronik iltihaplı bir hastalık olduğunu belirterek, "Görülme sıklığı yüzde 0,5-1 civarındadır. Toplumda sık görülen romatizmal hastalıklardan biridir. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 2 kat daha sıktır. Hastalık 30-50 yaş aralığında daha sık görülmektedir. Tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı hasar ve şekil bozukluğu görülebilir" dedi.

Medical Park Adana Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ali Aşık, genetik ve çevresel etmenlerin romatoid artrit hastalığı için önemli rol oynadığından bahsederek, "Hastalığın nedeni tam olarak anlaşılmış değildir. Hastalık genetik ve çevresel etmenlere bağlı ortaya çıkar. Bu durum bağışıklık sistemindeki dengenin bozulmasına ve eklem içindeki "sinovyum" dediğimiz zarın inflamasyonuna neden olarak hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Sigara içmek hastalık görülme riskini artırır" açıklamalarında bulundu.

"Günlük yaşam aktivitelerini yerine getirme kapasitesi etkilenebilir"

Romatoid artritin yürüme, merdiven inip çıkma, eşyaları kavrama, yazı yazma gibi basit günlük yaşam aktivitelerini ve hastaların mesleklerinin gerektirdiği aktiviteleri yerine getirme kapasitelerini etkileyebileceğinden bahseden Uzm. Dr. Aşık, belirtileri şu şekilde sıraladı:

"Eklemlerde ağrı, hassasiyet, şişlik, ısı artışı, halsizlik, yorgunluk, ateş gibi sistemik semptomlar, eklemlerde hareket kısıtlılığı, sabahları ya da uzun süreli hareketsizlikten sonra eklemlerde katılık, tutukluluk, bir saatten uzun süren sabah tutukluğu, tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı hasar ve şekil bozukluğu görülebilir."

"Başka organlara zarar verebilir"

Aşık, romatoid artrit hastalığının eklemler dışında da organlara zarar verebileceğine değinerek, "Romatoid artrit göz, akciğer, kalp, böbrek gibi organları da etkileyebilir. Ayrıca deri, damarlar, sinir ve iskelet sistemini de etkileyebilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Tedavi başarısındaki en büyük rol erken tanıdır"

Romatoid artritte çevresel risk faktörlerinin azaltılması dışında bilinen bir önlem olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Aşık, "Sigara, hastalık görülme riskini artırdığı için bırakılmalıdır. Erken tanı ve tedavi önemlidir. Tedavi başarısındaki en büyük rol erken tanıdır. Eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet, ısı artışının olması, eklem şikayetlerinin istirahatte artması ve hareketle azalması ve sabahları 1 saati bulan tutuklukların olması hastalığı tanımamızda en önemli semptom ve bulgulardır. Ayrıca yapılacak bazı tetkikler ile tanı rahatlıkla konmaktadır. Halihazırdaki mevcut tedaviler ile hastalık tamamen kontrol altına alınabilmektedir. Tedavideki amacımız hastanın ağrısının kontrol altına almak ve ortaya çıkabilecek eklem hasarının ve kalıcı sakatlığın önüne geçmektir" diye konuştu.

Manşetler

Hatay’da seyir halindeki otomobil yandı
Tarlasında taş temizlerken traktörden düşen çiftçi, traktörün üzerinden geçmesi sonucu yaralandı
Bağımsızlık mücadelesinin iki lideri Antalya’da anıldı
Kadına yönelik şiddete 27’si aktif olmak üzere toplam 207 kişi hakkında elektronik kelepçe kararı
Hatay’da Jandarma’dan uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu; 25 gözaltı
Müzisyen dehşet anlarını anlattı
Kahramanmaraş’ta aranan 50 şüpheli tutuklandı
Isparta’da hafif ticari araçla çarpışan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
Isparta’da tarihi eser operasyonu: 12 şüpheliye adli işlem başlatıldı
Isparta’da trafik ve asayiş denetimi: 8 araç trafikten men edildi